Epreuve Selective B

Epreuve Selective B

De proeven :

De onderstaande onderdelen deze kunnen à la Française als à l’Anglaise gelopen worden. Bij de Franse wedstrijden wordt er onderscheidt gemaakt in twee niveau`s.
* à la Française: de honden zijn gehele proef aangelijnd.
* à l’Anglaise:  de honden zijn de hele proef los

Gehoorzaamheid:
* Aan de voet volgen gedurende 20 meter. De hond gaat zitten zonder te bewegen.
* De voorjager verwijdert zich tot op 20 m.
* De hond blijft 1 minuut zitten zonder te bewegen.
* De hond wordt teruggeroepen en terwijl hij terugkeert wordt een schot afgevuurd in de verte (minimum 20 m).

Apport te water:
Twee dummy’s worden afgevuurd met de dummy launcher in diep water op een afstand van 20 à 30 m. De afstand tussen de 2 dummy’s bedraagt 5 à 10 m.
In geen enkel geval mag de hond van dummy wisselen. Dezelfde hond moet de 2 dummy’s terughalen. Tijdens het terugkeren met de 2e dummy, zal een dummy met de hand worden gegooid op zo’n 5 à 6 m naast de hond en zo’n 2 à 3 m voor hem.
De hond mag zich hierdoor niet in de war laten brengen. Tot slot moet de hond dan ook nog deze laatste dummy gaan halen

Apporteren te land:
Tijdens deze proef staan de honden in een linie te wachten. Voor elke hond worden er twee dummy`s geschoten. Eerst worden bijvoorbeeld drie dummy`s aan de voorkant geschoten, dan draaien de honden en hun voorjagers zich om en worden die kant nog eens drie dummy`s geschoten (3 in open terrein en 3 in begroeiing). De 1e hond moet eerst de 1e dummy ophalen (in principe de dummy die voor de hond werd afgeschoten), vervolgens haalt de 2e hond zijn 1e dummy en de 3e hond zijn 1e dummy. In omgekeerde volgorde worden de andere dummy’s opgehaald (dus 3e hond de 2e dummy, 2e hond zijn 2e dummy en tot slot 1hond zijn 2e dummy).

Een blinde apport:
1 duif zal uit het zicht van de hond en deelnemer met de hand neergelegd op ongeveer 30 meter afstand (zonder een spoor te maken bij het ter plaatse gaan leggen) en dit zonder schot. De honden worden met GOEDE WIND opgestuurd. Als de laatsten benadeeld worden door de opeenvolgende passages van de eersten, is het nodig om de proef geleidelijk te verplaatsen.

Elk onderdeel van deze épreuve is eliminerend. De beoordeling gebeurt in de geest en in de toepassing van het reglement van een field.